Quiz 2: Israel

This Israel quiz explores the country in all its glory. Are you up for the challenge?

1. True or false? Does Israel have the highest number of museums per capita in the world?

Answer: True
Millions of visitors come to Israel each year from all denominations to visit the museums dedicated to religion, history, art and science. Jerusalem's famous Israel Museum has a special pavilion showcasing the Dead Sea scrolls as well as a large collection of Jewish religious art, Israeli art, sculptures and Old Masters paintings.

2. In Israel, in terms of gender and in relation to men, women are...

A. Expected to remain at home doing most of the cooking, cleaning and child rearing.

B. Considered equal.

C. Expected to be seen and not heard.

D. Are very often the sole wage earners.

Answer: B
Women have exactly the same rights as men in Israeli society and hold positions of power in politics, the corporate world and civil defence. It is only in very religiously observant homes where women tend to stay at home to look after all family and domestic matters.

3. Jewish weddings in Israel have one major difference to Jewish weddings held outside Israel. What is it?

A. There is no civil ceremony.

B. The father of the bride does not walk her up the aisle.

C. No music is played to announce the arrival of the bride.

D. The wedding ceremony is held after the wedding reception.

Answer: A
All Jewish marriages in Israel are registered with the office of the Chief Rabbi and not with the state, with the ceremony following traditional Jewish practice. While weddings do not have to be held in a synagogue, civil ceremonies are not performed in Israel.

4. Concerning education...

A. Israel has the most schools per capita in the world.

B. Israel was named the second most educated country in the world.

C. The University of Jerusalem is the largest in the northern hemisphere.

D. Israel has one of the longest school days in the world.

Answer: B
Israel was named the second most educated country in the world in 2012, according to the Organisation for Economic Cooperation and Development's “Education at a Glance" report. The report found that 78% of the money invested in education comes from public funds, and over 45% of the population has a university degree or a college diploma.

5. Hebrew and Arabic are the official languages of Israel. However, over...

A. 20 other languages are spoken throughout the country.

B. 40 other languages are spoken throughout the country.

C. 60 other languages are spoken throughout the country.

D. 80 other languages are spoken throughout the country.

Answer: D
Approximately 83 languages are spoken in Israel, although everyone is encouraged to learn Hebrew or Arabic to help ease communication within local education and commerce. Many native Hebrew and Arabic speakers are also fluent in English, since it is taught in school and considered an international language. English is recognised in education, business and commerce, and there are many English-language television and radio programmes as well as newspapers and magazines.

6. In Israel, the main meal of the day is usually...

A. Breakfast

B. Lunch

C. Dinner

D. All meals are considered equal.

Answer: B
Although Israelis will have quite a large breakfast, lunch tends to be the principal meal of the day. Lunch is served around midday when children get home from school. Most Israelis eat a light meal in the evening, with dinner generally consisting of just dairy products, salads or eggs as the standard menu fare.

7. Israel’s main international airport, located at Lod, some 19km (12 miles) outside Tel Aviv is called...

A. Tel Aviv Airport

B. El Al Airport

C. Ben-Gurion Airport

D. Golda Meir Airport

Answer: C
Ben Gurion Airport handles almost 15 million passengers a year. It is considered to be one of the world's most secure airports and has never seen a terrorist hijack attempt succeed. The airport was renamed in 1973 in honour of Israel's first Prime Minister, David Ben-Gurion.

8. Green issues and environmental responsibility in Israel...

A. Date back to the Bible.

B. Were introduced in 1948 when the State was founded.

C. Were constitutionally enforced in 1968. 

D. Are only a recent responsibility.

Answer: A
The teachings from the Talmud (or Book of Jewish Law) state that once the world is destroyed, the damage is irreversible. It is, therefore, an ethical responsibility to prevent this from happening. Judaism created specific laws that are more sophisticated than many (if not most) of the current environmental laws. There is a biblical law, still followed today in Israel, where the land must lie fallow (unused) once every seven years to preserve the earth and make it more fertile. Also, there must be a suitable and appropriate distance between urban and rural areas in order to create a healthy ecological balance,

9. The Israeli greeting "Shalom" means...

A. Hello

B. Goodbye

C. Peace

D. All three

Answer: D
Although the actual translation of the word Shalom is peace, it is also for hello and goodbye.

Listen to this page: